Slank en Kwiek turners schitteren in Ahoy

Slank en Kwiek in Ahoy-Rotterdam

Het event: “Dutch Gymnastics The Finals 2018” werd door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie in het laatste weekend van juni georganiseerd in Ahoy-Rotterdam. Een prachtig en indrukwekkend decor om op het allerhoogste niveau te turnen. Vijf turners van Slank en Kwiek hadden zich in de voorronden weten te plaatsen voor deze wedstrijd.
Dat deze wedstrijd een hele bijzondere wedstrijd is blijkt uit alles. Het is druk in Ahoy, overal lopen officials, juryleden, trainers, nationale en internationale pers en natuurlijk de gymnasten. Van alle disciplines die in Ahoy mochten deelnemen is turnen toch wel de moeilijkste sport. Het vereist kracht, lenigheid en coördinatie. De voorbereidingen beginnen daarom al op donderdag en vrijdag. De turners mogen de hal verkennen, de toestellen uitproberen, wennen aan het licht en het geluid, dit alles om op zaterdag en zondag een prestatie van topformaat te kunnen neerzetten.

Bijzonder

Als je tussen alle drukke voorbereidingen even gaat zitten en alles op je in laat werken, dan is het toch wel echt heel bijzonder om deel uit te maken van de absolute top van het Nederlandse turnen. Dat een vereniging uit een gemeente als Voorschoten zoveel turners in ‘the Finals’ heeft, is toch echt wel heel speciaal. Het is geen verrassing dat de turners van Slank en Kwiek het goed doen. In de afgelopen jaren heeft de club meerdere Jong Oranje talenten aangeleverd en elk jaar opnieuw presteren de turners goed op de nationale kampioenschappen, maar in Ahoy staan samen met Epke Zonderland en Sanne Wevers, dat is écht fantastisch!

Wedstrijd

Op zaterdag mochten de turners hun meerkampwedstrijd turnen (6 toestellen) en voor de turners vanaf 15 jaar werden er op zondag ook nog toestelfinales gehouden. Silvan Fokkens is aan het begin van de maand nog Nederlands kampioen geworden op vloer en Jelle Lauf deed dit ook op de rekstok, daarmee hadden beide turners goede kansen op ere metaal in Ahoy. Door lichte blessures hebben Silvan en Jelle helaas niet kunnen deelnemen aan de wedstrijd, heel jammer.

Thom met zijn trainers Marielle en Michael

Thom Tinga (9 jaar) mocht een meerkampwedstrijd doen. Thom kon zich ondanks alle overweldigende indrukken goed focussen en turnde een goede wedstrijd. Vooral op vloer behaalde hij een hoge score. Met een keurige 7de plaats kan Thom terug kijken op een geslaagde wedstrijd. Voor het eerst in Ahoy en wie weet wat de toekomst voor deze jonge turner nog brengt.

Rahmoune Bouazzaoui (13 jaar) is lid geweest van het team Oranje Jong talent van de KNGU. Dat Rahmoune turn talent heeft is een feit, hij heeft ook al wat meer ervaring en was vast besloten om een goede meerkamp neer te zetten. In de landelijke finale aan het begin van deze maand behaalde Rahmoune in de meerkamp nog een 5de plaats en wist in de toestel finales ook 3

Rahmoune derde in de Ahoycup

medailles te scoren. De trainers en Rahmoune hadden besloten om deze wedstrijd meer risico te nemen. Het kan goed uitpakken maar het kan ook de andere kant opvallen. Rahmoune wist de spanning goed te onderdrukken en deed het geweldig. Alle elementen  lukten en daarmee werd Rahmoune wel verdiend 3de in de Ahoy cup.

Jarien Fokkens is onbetwist het aller grootste talent wat Slank en Kwiek ooit heeft voortgebracht. Hij is als eerste in de kijker bij de topsport coaches gekomen tijdens de Oranje Jong Talent trainingen en maakt nu deel uit van het Oranje Talenten Team. Met zijn 15 jaar staat Jarien aan het begin van zijn topsport carrière. In Voorschoten kan Jarien niet voldoende trainingsuren maken en zijn de faciliteiten voor zijn niveau niet genoeg daarom traint Jarien al een aantal jaar bij O&O in Zwijndrecht maar hij traint ook nog gewoon twee keer per week mee met het selectieteam van Slank en Kwiek. Op zaterdag liet Jarien een stabiele meerkamp wedstrijd zien, met oefeningen zoals je die op tv ziet: hoge moeilijke sprongen, ingewikkelde bewegingen afgewisseld door krachtelementen en lenigheid. Zijn prestatie was echt geweldig. In de meerkamp bleef Jarien steken op een 4de plaats, net naast het podium.

Jarien Fokkens met handstand in de ringen

Ook wist hij vijf van de zes toestelfinales te behalen, een geweldige prestatie ook al is een 4de plaats een ‘bijna’ plek. Tijdens de toestel finales werd het alles of niets, het gaat om honderdsten van punten of je Nederlands kampioen bent of dat je naast het podium staat. Op ringen en rekstok nam Jarien net te veel risico en daardoor mislukte zijn oefening, een 6de plaats op beide toestellen. Op vloer liet hij een prima oefening zien en werd 5de. Op de andere twee toestellen ging het fantastisch! Twee gouden medailles: Nederlands kampioen op brug en sprong.

Regionale functie

De turners van Slank en Kwiek doen het heel goed, dit komt niet alleen door hun talenten maar ook door hun trainers. Hoofdtrainers Mariëlle Geerling en Michael Platt zijn al jaren een vast duo die de weg voor talenten uitstippelen en met veel succes. Met de hulp van assistent-trainers Sander Geerling, Frederique Maan en Julinde de Sterke weten het trainersteam met elkaar de turners goed op te leiden. Hiermee heeft Slank en Kwiek in de laatste jaren ook een sterke regionale functie gekregen. De turners die dit weekend hebben geturnd komen toevallig allemaal uit Voorschoten maar in de selectieploeg van Slank en Kwiek trainen turners die komen uit de Bollenstreek, Zoetermeer, Den Haag en Leiden.