Wat is gymnastiek?

Gymnastiek is een verzamelnaam van verschillende sporten die een vorm van acrobatiek bevatten. Gymnastiek kent verschillende disciplines. Zo zijn er bijvoorbeeld naast turnen, de disciplines acrogym, jazzdans en ritmische gymnastiek.

Bij Slank en Kwiek worden de volgende disciplines aangeboden:

Bij Slank en Kwiek zijn gymnastiek voor de jongsten en turnen voor de ouderen belangrijke disciplines die worden aangeboden.

Bij gymnastiek voor de jongste kinderen worden verschillende spelletjes gedaan en wordt al spelenderwijs kennis gemaakt met sporten en gymnastiek. Gymnastiek is voor jonge kinderen belangrijk voor een goede ontwikkeling. Door de veelzijdigheid tijdens de lessen wordt de motoriek van jonge kinderen breed ontwikkeld.

Gymnastiek is een goede basissport om jonge kinderen motorieke vaardigheden bij te brengen waar ze later veel aan hebben. Ook voor de ontwikkeling van lenigheid en kracht is gymnastiek de juiste sport om bij jonge kinderen een goede basis te leggen. Bij de gymnastieklessen van Slank en Kwiek maken kinderen, als ze iets ouder zijn, kennis met de basis elementen van turnen.

Wanneer kinderen zeven jaar zijn kunnen ze dan doorgaan met turntraining bij Slank en Kwiek. Turnen gebeurt op verschillende toestellen. Dames turnen op vier toestellen, namelijk: sprong, brug ongelijk, evenwichtsbalk en vloer. Voor het heren turnen wordt gebruik gemaakt van zes toestellen namelijk: vloer, paard voltige, ringen, sprong, brug en rekstok.

Turnen is een sport waar je erg veel moet trainen om hogerop te komen. Geduld en veel trainen op één of meerdere elementen is dan ook erg belangrijk. Voor top-turners die je ziet op het NK of het WK, geldt dat ze z’n 30 uur per week trainen.

Meer informatie over gymnastiek en turnen is te vinden op wikipedia.