Turnen meisjes

turnen slank en kwiek voorschoten meidenAls meisje kun je vanaf je zevende jaar komen turnen bij Slank en Kwiek. Dus ben je 7 jaar of ouder en wil je lekker sporten en met meerdere meiden trainen? Dan ben je bij Slank en Kwiek in Voorschoten aan het juiste adres.

NB: Meiden die jonger zijn dan 7 kunnen terecht bij de kleuter- of peutergymnastiek uren. Meer informatie hierover vind je hier.

Trainingen turnen voor meisjes

Alle trainingen aan de meisjes worden gegeven door Christa in de Frans de Vette-gymzaal (wijk Noord-Hofland, Kuyperbrink 11).

Christa geeft de volgende trainingen:

  • Maandag, 16.45 tot 17.45 uur: training aan meisjes van 7 tot en met 9 jaar
  • Maandag, 17.45 tot 19.45 uur: training aan meisjes van 10 jaar en ouder
  • Woensdag, 16.45 tot 17.45 uur: training aan meisjes van 7 tot en met 9 jaar
  • Woensdag, 17.45 tot 18.45 uur: training aan meisjes van 10 jaar en ouder

Er zijn dus heel wat mogelijkheden om recreatief te sporten bij Slank en Kwiek!

Tijdens de training wordt er geoefend voor verschillende wedstrijden die gedurende het seizoen plaats vinden. Op deze wedstrijden kun je aan een jury en natuurlijk je ouders en andere bekenden laten zien waar je al die weken voor getraind hebt.

Verder wordt er vaak geoefend aan de rekstok (zowel hoog als laag), hoge en lage balk, ringenzwaaien en minitramp springen. Ook altijd leuk is trapezezwaaien, wat stiekem weer heel goed is voor het zwaaien aan de spanbrug.

Lijkt het je leuk om een keertje te komen sporten bij Slank en Kwiek? Kom dan gerust een keer langs op één van de lessen voor een gratis proefles!

Selectie turnen

Voor meiden die zich extra willen inzetten, meer willen bereiken en op een hoger niveau willen presteren zijn er verschillende selectietrainingen. Voor deze selectietrainingen wordt je uitgenodigd door de trainers.

De selectietrainingen worden gegeven door Christa in gym- en turnzaal De Voorsprong, Oude Adegeesterlaan 3, (zijstraat van de Pr. Bernhardlaan, Nassauwijk).

Op donderdagmiddag van 15.30 tot 18.00 uur is er selectietraining voor meiden vanaf 7 jaar. Deze meisjes doen (verplicht) mee aan wedstrijden.

Oefenstof turnen

turnen slank en kwiek meisjesDe oefenstof die voor de meisjes wordt gebruikt is het Nationaal Turn Systeem (NTS). Het NTS voor meisjes kent verschillende niveaus (niveau 12 tot en met 1).

Naast het NTS worden er door de KNGU (de Koninklijke Nationale Gymnastiek Unie) nog 3 extra niveaus (R3 t/m R1) aangeboden. Deze oefenstof kent dezelfde beoordeling als het NTS en kan worden gebruikt door verenigingen voor bijvoorbeeld clubkampioenschappen.

Niveau 1 is het hoogste niveau waarop er geturnd kan worden. Alle toppers op WK’s en NK turnen op het eerste niveau. Niveau R3 is het gemakkelijkste niveau. De oefenstof is zo gemaakt dat iedereen direct in niveau R3 kan deelnemen.

Na training en oefenen gaat de turner steeds een niveau hoger. Voor jongere meisjes is de oefenstof voorgeschreven. De oefeningen die turnsters moeten doen zijn dus vooraf vastgesteld en voor iedereen gelijk.

Voor sommige wedstrijden geldt dat meisjes vanaf 12 jaar zelf oefeningen moeten maken. Hierbij kan een oefening worden samengesteld uit de keuze oefenstof. Het maken van oefeningen gebeurt samen met de trainsters. Er zijn verschillende eisen waaraan een oefening moet voldoen. Deze staan vermeld in het NTS. Keuze oefenstof is er vanaf niveau 8. Voor de vloeroefening geldt dat deze op muziek moet worden uitgevoerd. Meestal zijn meisjes 14 jaar als ze op een wedstrijd voor het eerst een oefening op muziek moeten doen.

Turnwedstrijden

turnen slank en kwiek wedstrijdenVoor alle leden van Slank en Kwiek worden turnwedstrijden georganiseerd. Op deze wedstrijden turnt elke turner op zijn eigen niveau. Er worden wedstrijden georganiseerd op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Voor alle turners is er een wedstrijd waar ook leuke dingen worden gedaan zoals spelletjes en springen op minitrampolines en grote langwerpige luchtkussens (air tumblingbaan). Plezier maken met je vrienden staat op zo’n dag voorop.

Jaarlijks organiseert de vereniging ook clubkampioenschappen. Op deze kampioenschappen kan iedereen op zijn eigen niveau turnen. Het niveau bij de turnsters die meedoen aan deze kampioenschappen ligt ongeveer tussen niveau R2 en niveau 8. Op de Clubkampioenschappen kun je aan je ouders, opa en oma en vrienden en familie laten zien waar je lange tijd voor getraind hebt.

Vanaf 7 jaar kunnen de turnsters ook meedoen aan wedstrijden op regionaal niveau. Bij deze wedstrijden kunnen turnsters zich plaatsen voor landelijke finales. Er doen altijd veel turnsters mee aan deze regionale wedstrijden. Het is dan ook erg moeilijk om door te gaan naar de landelijke finales.

Bij het damesturnen worden de volgende leeftijdscategorieën onderscheiden:

  • instap
  • pupil I
  • pupil II
  • jeugd
  • junior en
  • senior.