Nederlandse kampioenschappen turnen

De jongens van Slank en Kwiek doen mee aan de landelijke wedstrijdcyclus turnen in de KNGU. In de agenda staan de data waarop de landelijke wedstrijden plaatsvinden.

In de landelijke wedstrijdcyclus wordt er gewerkt met kwartfinales, halve finales en uiteindelijk een meerkampfinale en verschillende toestelfinales. Binnen de oefenstof wordt onderscheid gemaakt tussen oefeningen die vooraf vast staan (de voorgeschreven oefenstof) en oefeningen die door de turners zelf samengesteld kunnen worden (de keuze oefenstof).

Bij de voorgeschreven oefenstof kan er geturnd worden op de niveaus 17 t/m 6. Bij de keuze oefenstof kan er geturnd worden van niveau 10 t/m 1. Op deze pagina wordt zowel voor de voorgeschreven oefenstof als voor de keuze oefenstof beschreven hoe landelijke wedstrijdcyclus eruit ziet.

Leeftijden, niveaus en divisies

Het NK wordt aangeboden tot en met de derde divisie en er is een open inschrijving. Dit betekent dat elke jongen die in Nederland turnt op derde divisie niveau zich kan inschrijven voor het NK. De jongens en heren van de selectie van Slank en Kwiek doen mee in de derde, tweede en eerste divisie.

Het NK bestaat uit een reeks wedstrijden. Als eerste is er een achtste finale, na plaatsing is er een kwartfinale en je prestatie in de kwartfinale bepaalt of je doorgaat naar de halve finale.

Als een turner zich plaatst voor de halve finale dan kan deze turner zich in de halve finale plaatsen voor de finale en/of voor een toestelfinale.

De combinatie van de leeftijdscategorie en het niveau waarop wordt geturnd bepaalt in welke divisie de turner uitkomt tijdens wedstrijden. Bij het heren turnen in de KNGU worden de volgende leeftijdscategorieën onderscheiden:

  • benjamin,
  • instap,
  • pupil,
  • jeugd,
  • junior en
  • senior.

Er zijn verschillende niveaus waarop geturnd kan worden. Voor het heren turnen geldt dat er geturnd kan worden van niveau 17 t/m 1. Zoals gezegd bepaalt de combinatie van leeftijdscategorie en niveau de divisie waarin een turner uitkomt op wedstrijden. Klik op de link naar de tabel voor een overzicht van de verschillende divisies. KNGU niveaus en divisie jan 2018

Voorgeschreven oefenstof turnen

De voorgeschreven oefenstof is voor de jongste turners. Het gaat om de leeftijdscategorieën: benjamin, instap en pupil. De oefening van turners wordt gewaardeerd door een professionele jury. Het cijfer van een voorgeschreven oefening bedraagt een score van maximaal 20,00 punten. In bepaalde niveaus kun je ook nog bonus verdienen.

Voor de meerkamp betekent dit dus een maximale score van 120,00 punten + in sommige niveaus 12 punten bonus. Voor de niveaus 10 t/m 6 geldt dat de oefeningen uit 5 trajecten bestaat en dat er op elk traject geplust of gemind kan worden. Wanneer een turner de gehele oefening een plusje doet dan is de uitgangswaarde 20,00 punten. Wanneer een turner op alle trajecten een minnetje doet dan heeft de oefening een uitgangswaarde van 16,00.

Als de oefening wordt uitgevoerd in de basis trajecten dan heeft de oefening een uitgangswaarde van 18,00 punten. Combinaties tussen de trajecten is ook mogelijk.

Keuze oefenstof

slank en kwiek turnen kampioenschappen daimVanaf de leeftijdscategorie jeugd wordt er geturnd volgens de keuze oefenstof. De keuze oefenstof wordt aangeboden vanaf niveau 10. Bij de keuze oefenstof moet er een oefening worden samengesteld die bestaat uit verschillende elementen. Het niveau bepaalt de hoeveelheid elementen die geturnd moet worden. De elementen zijn onder verdeeld in 4 elementgroepen en een afsprong.

Elke oefening moet worden samengesteld met elementen uit elke elementgroep en een afsprong. De waarde van de oefening bestaat uit twee delen: een D-score en een E-score. De D-score wordt bepaald door het aantal geturnde elementgroepen plus de waarde van de elementen. Elk geturnde elementgroep heeft een waarde van 0,5 punten. De waarde van elementen verschilt, moeilijkere elementen hebben een hogere waarde dan een makkelijkere elementen.

Een overzicht van de waarde van de elementen en de elementgroepen is terug te vinden in het NTS. De E-score kent een waarde van 10,00 punten. Technische aftrek, te weinig geturnde elementen of het niet turnen van een elementgroep wordt in vermindering gebracht met de E-score.

Achtste finale

De landelijke wedstrijd cyclus begint met de achtste finale. In deze voorronde strijden alle turners uit Nederland om door te stromen naar de volgende wedstrijd. Ongeacht het aantal inschrijvingen stromen de beste 56 turners per leeftijdscategorie en divisie door naar de kwartfinale.

Kwartfinales

Als het de turner gelukt is om bij de beste 56 turners te eindigen dan mag hij starten in de kwartfinale. In deze kwartfinale turnen dus de beste 56 turners uit het land tegen elkaar. De helft van de turners valt af na de kwartfinale, de andere helft plaatst zich voor de halve finale. Je moet er dus voor zorgen dat je bij de beste 28 turners zit.

Halve finale

Tijdens de halve finale wordt er bepaald wie er doorstromen naar de meerkampfinale en naar de toestelfinales. Per leeftijdscategorie en niveau zijn er zes plekken in de toestelfinales. De beste zes jongens per toestel plaatsen zich voor deze toestelfinales. Voor de meerkamp zijn er 14 plaatsen beschikbaar in de finale. De beste 14 jongens in de halve finale plaatsen zich voor de finale.

Finales

In de meerkampfinale strijden de beste 14 turners uit de halve finale tegen elkaar. In de toestelfinale strijden de beste zes jongens per toestel uit de halve finale en eventueel jongens met een wildcard tegen elkaar.